Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog Główny
(91)
Forma i typ
Książki
(83)
Poradniki i przewodniki
(63)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Publikacje dla niewidomych
(5)
Audiobooki
(4)
Druki ulotne
(2)
Publikacje informacyjne
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(155)
tylko na miejscu
(21)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(8)
Placówka
Oddział dla Dzieci "Tajemniczy Ogród"
(5)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(58)
Filia nr 7
(34)
Filia nr 3
(22)
Filia nr 1
(19)
Filia nr 2
(6)
Filia nr 4
(21)
Filia nr 5
(4)
Filia nr 12
(5)
Czytelnia dla Dorosłych
(7)
Czytelnia Regionalna
(14)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(4)
Dąbrowska Ewa (internista)
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(3)
Nowak Zbigniew Tomasz
(3)
Zasuwa Iwona
(3)
Derengowska Joanna (1986- )
(2)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Dymek Marta
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Małecki Paweł (1976- )
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Szelągowska Grażyna
(2)
Sztokfisz Marta
(2)
Ładocha Daria
(2)
Aleksandrowicz Jadwiga
(1)
Arkhypchuk Dmytro
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Barczewski Mariusz
(1)
Bareła Malwina
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Julita
(1)
Bejma Joanna
(1)
Biblis Monika
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Bielińska Halina
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bohosiewicz Sonia (1975- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Będzińska Katarzyna
(1)
Chmielewska Marlena
(1)
Chojnacka Barbara (1959- )
(1)
Chojnacka Iwona (nauczycielka)
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Chłodzińska Małgorzata
(1)
Cudny Zosia
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Domachowska Alicja
(1)
Doroba Anita
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Dreyer Daniel
(1)
Eichler Maria
(1)
Fryzowska Danuta
(1)
Gadzina Monika
(1)
Galewski Patryk
(1)
Galiński Piotr (1959- )
(1)
Gessler Lara
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Guemoes Madhavi
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Hahn Mary‏ ‎ (1867-1929)
(1)
Hartmann Philipp Karl (1773-1830)
(1)
Hurst Kim
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(1)
Johansen Signe
(1)
Jędrzejewska Anna Kornelia (1982- )
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kalinowska Dorota (etnografia)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawecki Edward
(1)
Khanafer Samar
(1)
Kittler Martina
(1)
Klaman Anna
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kowalska Beata
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Krawiec Bogusława (zootechnik)
(1)
Kubera Marcin
(1)
Kudeł Reneta
(1)
Kulesza Grzegorz
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kłopotek Eugeniusz (1953- )
(1)
Laïs Erika (1946- )
(1)
Lein Iwona
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowski Adam
(1)
Lewińska Beata (nauczycielka)
(1)
Linowski Dominik
(1)
Loftus David
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Macińska Magdalena
(1)
Majka Jędrzej (1976- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław
(1)
Marecka Marieta
(1)
Mazur Maria (literatura dziecięca)
(1)
Maćkowiak Katarzyna
(1)
Medyńska Marianna
(1)
Mirota Błażej
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Możdżonek Andrzej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(66)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(82)
1901-2000
(2)
1901-1914
(1)
1989-2000
(1)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(88)
Niemcy
(2)
Język
polski
(87)
niemiecki
(2)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(4)
Niewidomi
(4)
9-13 lat
(3)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
6-8 lat
(1)
8-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Temat
Zdrowe odżywianie
(11)
Zdrowe żywienie
(9)
Kuchnia regionalna
(8)
Kucharstwo
(6)
Potrawy jarskie
(6)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Odżywianie
(4)
Produkt regionalny
(4)
Kucharze
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kultura stołu
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Przyprawy
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Żywność
(3)
Aktorzy polscy
(2)
Ciasta
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dietetyka
(2)
Gastronomia
(2)
Gessler, Magda (1953- )
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kulinaria
(2)
Likiery
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Marynaty (produkty spożywcze)
(2)
Mięso gęsie
(2)
Wegetarianizm
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(2)
Agroturystyka
(1)
Ajurweda
(1)
Akademia Szkolnictwa AS (Inowrocław)
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Borelioza
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby stawów
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etnografia
(1)
Feminizm
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Freeganizm
(1)
Grzyby
(1)
Gęś biała kołudzka
(1)
Gęś domowa
(1)
Higiena
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość żywności
(1)
Kebab
(1)
Kolacja
(1)
Kompot
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kosmetyki
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia kujawska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kwarki
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lunch
(1)
Makrobiotyka
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Medycyna chińska
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Miód pitny
(1)
Młodość
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Ocet owocowy
(1)
Ocet winny
(1)
Osobliwości
(1)
Oszczędność
(1)
Pikle
(1)
Podróże
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Post
(1)
Temat: czas
2001-
(6)
1901-2000
(5)
1801-1900
(3)
1989-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1945-1989
(2)
1401-1500
(1)
Temat: miejsce
Kujawy
(5)
Polska
(5)
Pomorze
(2)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(1)
Chiny
(1)
Inowrocław (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Japonia
(1)
Kołuda Wielka (woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski, gm. Janikowo)
(1)
Krajna
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Nieszawa)
(1)
Pomorze Gdańskie
(1)
Skandynawia
(1)
Watykan
(1)
Województwo kujawsko-pomorskie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Włocławek (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(1)
Łojewo (woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski, gm. Inowrocław)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(44)
Książka kucharska
(35)
Publikacja bogato ilustrowana
(28)
Poradnik
(27)
Opracowanie
(4)
Reportaż
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Biografia
(2)
Folder
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Atlas roślin
(1)
Audiobooki
(1)
Autobiografia
(1)
Blogi
(1)
Encyklopedia
(1)
Komiks
(1)
Monografia
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3898)
Kultura i sztuka
(872)
Literaturoznawstwo
(826)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(534)
Edukacja i pedagogika
(530)
Kulinaria
(91)
Socjologia i społeczeństwo
(493)
Podróże i turystyka
(450)
Religia i duchowość
(444)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(370)
Medycyna i zdrowie
(332)
Geografia i nauki o Ziemi
(314)
Psychologia
(234)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(232)
Biologia
(229)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(196)
Etnologia i antropologia kulturowa
(187)
Kultura fizyczna i sport
(166)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(163)
Filozofia i etyka
(152)
Archeologia
(115)
Językoznawstwo
(99)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(95)
Hobby i czas wolny
(86)
Rolnictwo i leśnictwo
(81)
Rozwój osobisty
(81)
Ochrona środowiska
(61)
Nauka i badania
(60)
Architektura i budownictwo
(56)
Media i komunikacja społeczna
(53)
Fizyka i astronomia
(46)
Styl życia, moda i uroda
(44)
Zarządzanie i marketing
(38)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(35)
Inżynieria i technika
(27)
Informatyka i technologie informacyjne
(26)
Praca, kariera, pieniądze
(24)
Transport i logistyka
(24)
Matematyka
(12)
Dom i ogród
(10)
Chemia
(9)
++ Historia
(1)
++ Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Dermatologia
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Film polski
(1)
Fizyka
(1)
Medycyna
(1)
Medycyna naturalna i niekonwencjonalna
(1)
Nagranie w formacie ADAISY
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Socjologia i społęczeństwo
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
91 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. KzD (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. KzD (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki - Burda Media Polska, copyright 2019. - 210, [6] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
“Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” to książka z przepisami, w której znaleźć można wyjątkowe potrawy inspirowane naturą, ze starannie dobranymi składnikami i bogactwem smaku.
Gotowanie w domu może dać wiele radości i satysfakcji. Dzięki przyrządzaniu potraw samemu łatwiej jest też kontrolować, co jemy i skąd pochodzą składniki naszego posiłku. W dobie dbania o środowisko oczywiste powinno być także troszczenie się o własne zdrowie. Kluczem do dobrego samopoczucia jest między innymi regularne uprawianie sportu i odpowiednia ilość czasu poświęconego na regenerację i odpoczynek. Przede wszystkim szczególnie istotne jest prawidłowe odżywianie. Miłośnikom gotowania i tym, którym życie w zgodzie z naturą i dbanie o własne ciało nie jest obojętne, serdecznie możemy polecić książkę “Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie” autorstwa Agnieszki Cegielskiej. Z tą lekturą gotowanie w domu z pewnością będzie dużo łatwiejsze, a zarazem przyjemne i pełne zdrowia!
Prezentowane dania są pożywne, a jednocześnie zdrowe, mające zbawienny wpływ na organizm. Przepisy pozwolą przybliżyć ideę zdrowego gotowania, które wzmocni odporność, pozwoli na utrzymanie wysokiego poziomu energii przy jednoczesnej niskokaloryczności i lekkostrawności. Autorka pokazuje w książce, że zdrowe i dobre posiłki wcale nie muszą być nudne i mdłe, bo prezentowane potrawy aż skrzą się różnorodnymi przyprawami i ciekawymi kompozycjami, które zachwycą każdego. [źródło opisu : lubimyczytac.pl * DOSTĘP: 19.08.2021r.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie. 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R (2 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 40 przepisów. Plan diety.
Ponad czterdzieści przepisów, plan diety i zasoby, dzięki którym możesz zlokalizować problemy jelitowe, skorygować je i utrzymać długoterminowe zdrowie i dobre samopoczucie. Książka o tym, jak wyeliminować złe bakterie i przywrócić brakujące „dobre” bakterie, z czterotygodniowym planem przeprogramowania mikrobiomu w oparciu o badania i techniki, które nie tylko docierają do źródła wielu chorób, ale także poprawiają poziom oksytocyny, zdrowie mózgu i pomagają przeciwdziałać starzeniu się, pozwalają utracić wagę, zachować jasność umysłu i spokojny sen.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R (2 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia na pełnej petardzie / Patryk Galewski. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2022. - 206, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Historia opowiedziana poprzez smaki i zapachy. Dowiemy się z niej, o jakich potrawach Patryk marzył w więzieniu, co gotował dla podopiecznych księdza Jana, jakie dania przyrządza dla gości swojej restauracji, a co gotuje w domu, dla żony i dzieciaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. KzD (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej