Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog Główny
(19)
Forma i typ
Książki
(17)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(39)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Oddział dla Dzieci "Tajemniczy Ogród"
(2)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(12)
Filia nr 7
(6)
Filia nr 3
(6)
Filia nr 1
(4)
Filia nr 2
(3)
Filia nr 4
(4)
Filia nr 12
(2)
Czytelnia dla Dorosłych
(3)
Czytelnia Regionalna
(1)
Autor
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(3)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Adams Julie Pointer
(1)
Arkhypchuk Dmytro
(1)
Baranowska Natalia (grafik)
(1)
Barczewski Mariusz
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnacka Barbara (1959- )
(1)
Chojnacka Iwona (nauczycielka)
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jeż Agnieszka (filolożka)
(1)
Jurksztowicz Anna (1963-)
(1)
Jędrzejewska Anna Kornelia (1982- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Lewińska Beata (nauczycielka)
(1)
Loreau Dominique
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
Majewski Janusz (1931-2024 )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Małecki Paweł (1976- )
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Mirota Błażej
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Rolle Katarzyna (nauczycielka)
(1)
Różycka Zofia
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Verzhanskyi Serhii
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Woszczyńska Jowita
(1)
Zaręba Andrzej
(1)
Zgarda Przemysław
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Żmuda Olga (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(18)
Odbiorca
9-13 lat
(2)
Niewidomi
(2)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(2130)
Rodzina
(1096)
Tajemnica
(903)
Miłość
(875)
Przyjaźń
(833)
Kultura stołu
(-)
Relacje międzyludzkie
(817)
Polska
(651)
II wojna światowa (1939-1945)
(638)
Śledztwo i dochodzenie
(634)
Historia
(624)
Zabójstwo
(608)
Pisarze polscy
(586)
Policjanci
(453)
Dzieci
(437)
Wojsko
(434)
Sekrety rodzinne
(433)
Zwierzęta
(422)
Żydzi
(418)
Małżeństwo
(415)
Magia
(401)
Życie codzienne
(384)
Relacja romantyczna
(372)
Filozofia
(365)
Nastolatki
(360)
Język polski
(357)
Trudne sytuacje życiowe
(356)
Rodzeństwo
(346)
Osoby zaginione
(341)
Uczucia
(332)
Polacy za granicą
(311)
Wybory życiowe
(302)
Dziennikarze
(289)
Władcy
(268)
Arystokracja
(265)
Boże Narodzenie
(263)
Matki i córki
(263)
Przestępczość zorganizowana
(260)
Sztuka
(257)
Politycy
(255)
Kultura
(252)
Wojna 1939-1945 r.
(252)
Park Solankowy (Inowrocław)
(250)
Uprowadzenie
(239)
Aktorzy polscy
(231)
Dziewczęta
(229)
Psy
(212)
Polacy
(210)
Seryjni zabójcy
(208)
Duchowieństwo katolickie
(207)
Uczniowie
(207)
Polityka
(206)
Lekarze
(203)
Teatr polski
(197)
Zemsta
(196)
Mężczyzna
(187)
Szlachta
(186)
Wychowanie w rodzinie
(181)
Rody
(180)
Wojna
(179)
Pisarze
(178)
Podróże
(172)
Poszukiwania zaginionych
(172)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(170)
Poeci polscy
(170)
Ludzie a zwierzęta
(168)
Wsie
(162)
Prywatni detektywi
(161)
PRL
(160)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(159)
Zabójstwo seryjne
(158)
Koty
(157)
Powstanie warszawskie (1944)
(156)
Słownik polski
(154)
Dziecko
(151)
Nauka
(148)
Ojcowie i córki
(148)
Matematyka
(144)
Śmierć
(142)
Demony
(141)
Chłopcy
(138)
Gry i zabawy umysłowe
(138)
Psychologia
(138)
Holokaust
(136)
Przyroda
(136)
Ruch oporu
(136)
Młodzież
(135)
Polityka międzynarodowa
(135)
Pamiętniki polskie
(133)
Samorealizacja
(133)
Kucharstwo
(131)
Samotność
(130)
Fizyka
(129)
Napoleon I (cesarz Francuzów ; 1769-1821)
(129)
Szczęście
(129)
Zakochanie
(129)
Spisek
(127)
Ludzie bogaci
(126)
Dziadkowie i wnuki
(124)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(124)
Religia
(122)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
2001-
(3)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
1945-
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(1)
Europa
(1)
Japonia
(1)
Korea Południowa
(1)
Korea Północna
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Polska
(1)
Prowansja (Francja)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Poradnik
(3)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Historia
(4)
Kulinaria
(3)
Dom i ogród
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
19 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 [Magazyn] (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
(Czytak Larix ; 2333)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2018.
"Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. ” [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. LARIX (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (2 egz.)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej błędna nazwa jednego z autorów, prawidłowa: Dmytro Arkhypchuk. Rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Publikacja towarzysząca wystawie prezentowanej w Spichrze nad Brdą w Bydgoszczy w dniach 16 grudnia 2021 r. - 27 lutego 2022 r.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R (1 egz.)
Książka
W koszyku
IQuchnia czyli Jak inteligentnie jeść i pić / Anna Jurksztowicz. - Warszawa : Edipresse Polska, 2016. - 238, [2] s. : il. kolor. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64, 64 [Magazyn] (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "L'art de la frugalité et de la volupté" 2009.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [Magazyn] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie 2 zmienione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2021. - 294, [2] strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
"Historia olskiego smaku" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także stronie 2. i 3. okładki.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. KzD (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
(Czytak Larix ; 2558)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, 2016.
Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia... Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem. Bestseller New York Timesa, jedna z najlepszych powieści amerykańskich roku 2015. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. LARIX (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej