Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(26)
Forma i typ
E-booki
(26)
Autor
Przeor Monika
(2)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Biegańska-Marecik Róża
(1)
Bielińska Elżbieta Jolanta
(1)
Bilska Agnieszka
(1)
Czekała Wojciech
(1)
Dukarska Dorota
(1)
Faligowska Agnieszka
(1)
Grajewski Sylwester M
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kołodziejczak Małgorzata
(1)
Krzesiński Włodzimierz
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Majka Jerzy
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Mazur Andrzej
(1)
Melke Andrzej
(1)
Mocek-Płóciniak Agnieszka
(1)
Okoński Bernard
(1)
Pepliński Benedykt
(1)
Pilarski Krzysztof
(1)
Ryś-Jurek Roma
(1)
Sawinska Zuzanna
(1)
Smardzewski Jerzy
(1)
Szmyt Janusz
(1)
Söğütlü Cevdet
(1)
Thanh-Blicharz Joanna Le
(1)
Wawrzynowicz Jacek
(1)
Wieruszewski Marek
(1)
Zawierucha Elżbieta
(1)
Zawierucha Marcin
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(18)
Kraj wydania
Polska
(26)
Język
polski
(25)
angielski
(1)
26 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Rok wydania: 2023
The XXXth International Conference Research for Furniture Industry was held with the cooperation of Poznan University of Life Sciences-Faculty of Wood Technology, Department of Furniture Design and Gazi University-Technology Faculty, Wood Products Industrial Engineering Department on 22–23 September 2022, in Poznań, Poland. Up to the XXVIth annual conferences were held in Poland. The XXVIIth Conference was organized at Gazi University in Ankara with the participation of valuable scientists from 12 different countries in 2015. The XXVIIIth Conference was organized in Poland. The XXIXth International Conference Research for Furniture Industry was organized in 2019 in Ankara and focused on rapid changes in design, production, and marketing strategies in the Furniture Industry. This event will unite all industrial sectors parallel to the developing and changing world. The conference aimed to enable academics, industry representatives, and students to share their experiences/knowledge in the field of engineering, machinery, manufacturing, management, material science, restoration, and protection and upholstery to meet the increasing consumer demands by diversifying; user-oriented, efficient use of natural resources, environmentally friendly approach, CAD/CAM/CAE, construction, design management, eco-design, ergonomics and anthropometrics, furniture industry, furniture mechanics and so on. The exchange of information and ideas should lead to the formulation of new directions for research activities in such areas and therefore support the furniture industry. An essential aspect of the Conference is to teach and acquaint young scientists (students and Ph.D. students) with the theoretical, experimental, and simulation methods used to explore these systems.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rok wydania: 2022
W celu poznania czynników kształtujących czasowe trendy i dynamikę procesów zmian w zalesionych glebach porolnych autorzy niniejszego opracowania prowadzili wieloletnie (2009–2019), ciągłe badania na stałych powierzchniach obserwacyjnych, zlokalizowanych w różnowiekowych borach świeżych na terenie Nadleśnictwa Sobibór. W warunkach postępujących zmian klimatu, generujących konieczność weryfikacji wskaźników diagnostycznych określających wpływ zmiany sposobu użytkowania gleby na specyficzne procesy glebowe, badano aktywność enzymatyczną, zawartość węgla organicznego i azotu ogólnego oraz odczyn i wilgotność aktualną gleb. Badaniami objęto enzymy mające istotny wpływ na zasoby oraz obiegi węgla i azotu. W opracowaniu podjęto próbę określenia, w jakim czasie od zalesienia wystąpi w tworzących się ekosystemach leśnych korzystny dryf siedliskowy, wyrażający się większą akumulacją węgla organicznego w badanych glebach.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rok wydania: 2022
Forma i typ
ISBN:
Both, traditional and innovative food are essential elements of nowadays consumers' menus. Regardless of the food processing techniques used, consumer preferences remain individual. The goal of food technology and food analysis is to monitor, on the one hand, the needs of the food market, and on the other hand – the possibilities of the food industry. This monograph is a compilation of scientific work showing how far the considerations of food can be, both – local vs. global, and traditional vs. innovative.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rok wydania: 2022
Forma i typ
ISBN:
Th e first Staphylinidae species described, named and classified in the 10th edition of “Systema Naturae” by Carl Linné (Linnaeus) was Staphylinus hirtus, i.e. presently Emus hirtus (Linnaeus, 1758). Along with 18 other species, classified by the author to one genus Staphylinus, these taxa provided a certain foundation for the further classification of Staphylinidae. At present these species are classified to 15 genera, among others from the subfamilies Staphylininae (genera Emus, Ontholestes, Creophilus, Staphylinus, Philonthus, Quedius), as well as Oxyporinae, Paederinae, Tachyporinae, Steninae, Aleocharinae and Omaliinae. Carl Linnaeus in the next years (1761 and 1767) described seven other species. In the period from mid-18th century to the end of the 20th century (specifically in the years 1758–2000) a total of 45 700 Staphylinidae species were described, which accounted for 14% of all beetles and 5% of all animals. In turn, only within the 20 years of the 21st century the number of described Staphylinidae species increased to 63 000, which makes this family of beetles one of the most speciose families worldwide, not only among insects, but all animals. [from the Introduction]
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rok wydania: 2022
Forma i typ
ISBN:
W publikacji przedstawiono istotne aspekty teoretyczne i praktyczne związane z procesem generowania innowacji w relacji uczelnia ‒ przedsiębiorca. Uwzględniono w niej możliwości współpracy przedsiębiorców z uczelniami w zakresie transferu technologii za pośrednictwem centrów transferu technologii i spółek celowych uczelni oraz relacje z tym związane. Podkreślono rolę brokerów innowacji jako ekspertów łączących środowiska uczelniane i biznesowe w związku z transferem technologii. Odniesiono się do zagadnienia wyceny wartości rynkowej nowych technologii. Omówiono zastosowanie skali oceny poziomów gotowości technologii w procesie generowania innowacji. Przybliżono ogólny zarys zagadnienia praw własności przemysłowej i zastosowania badań patentowych. Przedstawiono możliwości ochrony wyników B+R za pośrednictwem tajemnicy przedsiębiorstwa (know-how). Przeanalizowano wybrane ryzyka w poszczególnych fazach procesu generowania innowacji. Scharakteryzowano istotne warunki umów stosowanych w procesie transferu technologii, w szczególności umów licencyjnych. Zaprezentowano przykładowe modele opłat licencyjnych oraz wybrane warunki negocjacji umów komercjalizacyjnych. Pokazano proces komercjalizacji wyników B+R z perspektywy przedsiębiorcy i uczelni wyższej. Przybliżono ogólne zasady świadczenia usług badawczych na rzecz przedsiębiorców. Opisano przywileje podatkowe związane z B+R dedykowane przedsiębiorcom, ze szczególnym uwzględnieniem centrów badawczo-rozwojowych. Wskazano na podstawowe korzyści komercjalizacji dla uczelni i przedsiębiorców. Podano przykłady dobrych praktyk w zakresie komercjalizacji wyników B+R z uczelni wyższych do przedsiębiorstw oraz ich wdrożenie do działalności gospodarczej i/lub w efekcie na rynek.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Rok wydania: 2022
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej