134190
Book
In basket
(Kryminały dla Smakoszy)
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny - i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrana przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra. Tom Hillenbrand kryminalną intrygę przeplata pełnią smaków. Serwuje czytelnikowi pyszną powieść o jedzeniu, choć Diabelski owoc to nie książka kucharska. Potrawy rozbudzające apetyt kryją za sobą nie tylko ostrość czy słodycz, lecz także znakomicie przyprawioną, półkrwistą intrygę. Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. ??ączy je styl i paleta doznań, które równie mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym daniem i śmiercią, autor serwuje dużą porcję dowcipu.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. K [Magazyn] (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Teufelsfrucht : ein kulinarischer Krimi, 2011
General note
Na okładce podtytuł: kryminał kulinarny.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again